Češi na Tahiti


Miloš Řivnáč ve vzpomínkách Jamese Normana Halla

10.08.2010 14:26

James Norman Hall (22.4.1887 – 5.7.1951) byl americký spisovatel a novinář. Naší veřejnosti je známý jako autor knihy Vzpoura na lodi Bounty (Mutiny on the Bounty), kterou napsal v r. 1932 společně s Charlesem Nordhoffem. Jeho literární pozůstalost se nachází v Grinnell College v Iowě, na které r. 1910 promoval. V I. světové válce bojoval na západní frontě jako dobrovolník, po vstupu USA do války v r. 1917 se stal pilotem a dosáhl hodnosti kapitána. Na jaře r. 1918 byl nad Francií sestřelen a zbytek války strávil jako válečný zajatec v německém zajateckém táboře. Po válce se odstěhoval na Tahiti, kde prožil většinu svého života až do smrti, která jej zastihla r. 1951.

V roce 1927 se na Tahiti poprvé setkal s Milošem Řivnáčem, který se stal posléze jeho přítelem. V knihovně university v Grinnellu se nachází rukopis jeho 22 stránkové eseje, nazvané prostě My Friend M. Rivnac. Svou vzpomínku na Řivnáče uvádí takto:

"Poprvé jsme se setkali, spřízněni duchem - mohu-li to tak nazvat, dvacet let předtím, než jsme se vůbec dozvěděli o existenci toho druhého. Přátelství se někdy připravuje dlouho dopředu, dříve, něž se budoucí přátelé setkají tváří v tvář. To byl i náš případ. Ten, kdo Miloše a mne svedl dohromady, byl Antonín Dvořák, velký český skladatel, či ještě lépe řečeno, byla to jeho hudba. Brzy v rámci prvního setkání jsme si dali dohromady, že Dvořákovu Symfonii z Nového světa jsmi si oba dva vyslechli poprvé v témže roce - v roce 1907. On ve své domovině, která byla tehdy částí Rakousko-uherského mocnářství, a já jako čerstvý student na koleji v Grinnellu v Iowě."

 

Hall_My Friend Rivnac2.pdf (875,6 kB)

 

—————

Zpět